Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Künefe Nasıl Yapılır

Künefe Nasıl Yapılır

Künefe nasıl yapılır, künefe dünyada peynirle yapılan ilk tatlı olarak tarihe geçmiştir. Antakya yöresine ait bir tatlıdır. Künefenin ana malzemesi kadayıf ve peynirdir. Peynir seçimi künefe yapımının en önemli püf noktasıdır. Künefede kullanılacak peynir beyaz renkte, tuzsuz ve ısıtıldığında eriyip uzayan bir peynir olmalıdır. Genellikle keçi sütünden yapılan peynir tercih edilse de inek sütünden yapılan peynir de tercih edilebilir. Künefe yapımında taze peynir tercih edilmelidir. Tazeliğini kaybetmiş peynir künefeye ekşi bir tat verecektir. Künefe yapımı biraz el oyalasa da evde rahatlıkla yapılabilir. Püf noktalarına dikkat edildiği sürece çok güzel sonuçlar alınacaktır.

Malzemeleri

  • 1 kilo tel kadayıf
  • 300 gram peynir
  • 1,5 paket sanayağ

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • Limon suyu

Üzeri için

  • Kaymak
Nasıl Yapılır?

Künefe yapımında ilk olarak künefenin şerbeti hazırlanmalıdır. Şerbet için kullanılacak şeker ve su 3/3 oranında olmalıdır. Her 3 su bardağı şeker için 3 su bardağı su kullanılmalıdır. Su ve şeker bir tencereye alınarak iyice kaynatılır. Şerbet için 10 dakikalık kaynaması süresi yeterlidir. Şerbet kıvam bulduğunda 2-3 damla limon suyu da eklenerek karıştırılır. Limon suyu 3 damladan fazla kullanılırsa çok yoğun bir kıvamda elde edileceği için tatlının şerbeti çekmesi de bir o kadar zorlaşır. Limon suyu şerbetin altını kapatmadan yaklaşık 1 dakika önce ilave edilmelidir. Şerbete eklenen limon suyu şerbetin daha ağdalı olmasını sağlar ve şekerlenmesini önler. Pişen şerbet ılınması için oda sıcaklığında bekletilir. Künefelik alınan yaklaşık 1 kilo kadar kadayıf geniş bir kabın içinde tel tel tiftiklenerek ayrılır. Kabın içine 1 paket katı yağ ilave edilerek kadayıflar iyice yoğurulur. Katı yağ yerine tercihe göre tereyağı da kullanılabilir. Yoğurma işleminde katı yağ kadayıflara çok iyi bir şekilde yedirilmelidir. Daha sonra kadayıflar yeniden tel tel ayrılır. Künefeyi ocak üstünde pişirebilmek için kullanılan alüminyumdan yapılmış özel tepsiler vardır. Bu tepsiler temin edilemiyorsa çok derin olmayan, küçük çaplı, ocak üstü ısıya dayanıklı tepsiler de tercih edilebilir.

Tepsinin her tarafı katı yağ ile yağlanmalıdır. Yağlama işleminde ilave olarak pekmez de kullanılabilir. Pekmez kullanılacaksa katı yağ kısık ateşte erimeye bırakılır ve erdikten sonra bir kenara alınarak ılınması için bekletilir. Donmuş yağa 1 yemek kaşığı pekmez ilave edilir ve muhallebi kıvamına gelene kadar iyice karıştırılır. Künefe yapımında kadayıflar ters yüz edilerek pişirileceği için tepsinin her tarafının iyice yağlanması önemlidir. Kadayıfların tepsiye yapışmaması gerekir. Tel tel ayrılan kadayıflar tepsinin tabanına yerleştirilir. Avuç içiyle iyice ezilerek bastırılır. Aralarda boşlukların olmaması gerekir. Künefenin piştikten sonra dağılmaması için kadayıfların sıkı sıkı olması önemli bir püf noktasıdır. Kadayıfların üzerine yağsız tuzsuz ve beyaz renkteki beyaz peynirler rendelenir. Alternatif olarak dil peyniri de tercih edilebilir. Peynirlerden sonra kadayıfların diğer yarısı ilave edilir. Tepsinin tabanına uygulanan işlem aynı şekilde üstüne de uygulanır. Kadayıfların kenarları düzeltilerek tüm malzemeler avuç içiyle iyice bastırılır.

Hazırlanan künefe pişirilmek üzere ocağın üstüne alınır. Ocağın büyük gözünde ve kısık ateşte tepsi çevrilerek pişirilir. Kadayıfların altı arada spatula yardımıyla kontrol edilmelidir. Tabanın tamamen kızardığından emin olduktan sonra düz bir kapağın üzerine çevrilir. Tepsi tekrar katı yağ ile yağlanarak kızaran kısım üstte kalacak şekilde tekrar ocağa alınır. Kısık ateşte diğer yüzü de pişirilir. Böylece iki tarafın da kızarması sağlanır. Pişen künefenin üzerine ılık şerbet dökülür. Şerbetin tatlıyı iyice çekmesi için dökülüş şeklide çok önemlidir. O nedenle şerbet kenardan ortaya doğru kepçe yardımıyla yavaş yavaş dökülmelidir. Şerbetin sıcak kullanılmasının sebebi künefenin hamur olmasını önlemektir. Şerbeti çeken künefe servis tabağına alınır. Künefe üzerine tercihe göre kaymak ya da dondurma ilave edilerek sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.

Son Güncelleme : 19.01.2024 14:25:00
Künefe Nasıl Yapılır ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Künefe Nasıl Yapılır Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Künefe Nasıl Yapılır"
Kızaran Künefe üzerine dökmek için hazırlayacağımız şerbette şeker yerine sulandırılmış pekmez veya bal kullanabilir miyiz?
Halim . 11.03.2018
CEVAP YAZ
Künefe Peyniri
Künefe Peyniri
Künefe peyniri, Hatay yöresinin en meşhur tatlısı olan künefenin ana malzemesidir. Künefe peyniri tuzsuz, beyaz renkli, ısıtıldığında eriyip uzanan özel bir peynirdir. Künefe peyniri keçi sütünden yapıldığı gibi inek sütünden de yapılabilir. Künefe p...
Dondurulmuş Künefe
Dondurulmuş Künefe
Dondurulmuş Künefe, Künefe çeşitli peynirlerden ve kadayıftan yapılan, sıcak tüketilen ve Hatay yöresine ait olan bir tatlı çeşididir. Birçok şekilde yapılabilen künefe tuzsuz peynirin iki kat kadayıf arasına koyulup ya da sade olarak hafif derecede ...
Künefe Şerbeti
Künefe Şerbeti
Künefe Şerbeti; Künefe şerbetini tek başına ele almak eksik olur. Şerbet adını da aldığı Antakya ilimizin meşhur tatlısı olan künefe tatlısıyla beraber konu edilmelidir.Künefe ve Şerbeti; Dünyada peynirle yapılan ilk tatlı olarak tarihe geçen künefe,...
Künefe Kaç Kalori?
Künefe Kaç Kalori?
Künefe Kaç Kalori, Künefe Ülkemizde Hatay ilimize özgü çok meşhur olan geleneksel şerbetli tatlılar sınıfında olan tatlımızdır. Künefe sevenlerin kitlesi oldukça fazlalaştığından özel yapım yerleri açılmaya başlanmıştır. Künefe tatlımızın diğer tatlı...
Fırında Künefe Tarifi
Fırında Künefe Tarifi
Fırında Künefe Tarifi, Sizler için vazgeçilmez olan fırında künefe tarifimizi hazırladık. Her şey sizler için sevgili okurlarımız. Lezzetli bir künefeyi ancak yeni pişmiş sımsıcak yemenin tadı bir başka olur. Söz konusu olan fırında künefe tatlısı ka...
Peynirli Künefe
Peynirli Künefe
Peynirli Künefe, Peynirli künefe, Ülkemizin güneyinde bulunan Hatay ilimize ait, yöresel bir tatlıdır, aynı zamanda Mersin, Adana, Gaziantep, Urfa, Mardin ve Diyarbakır illerimizde de farklı çeşitlerde yapılır. Peynirli künefenin kendine özel bir pey...
Künefe Tatlısı
Künefe Tatlısı
Künefe tatlısı: Künefe Doğu Akdeniz yöresine ait bir tatlı çeşididir. Künefenin anavatanı Antakya'dır. Künefe dedin mi akla gelen ilk yer Hatay olarak bilinir. Kalorisi oldukça yüksek bir tatlı çeşididir. Künefe yağlı tuzsuz peynirle yapılır. Peyniri...
Künefe
Künefe
Künefe, Osmanlılardan günümüze kadar ulaşan çok lezzetli tatlı tarifleri arasındadır. Ülkemizde en fazla Hatay mutfağında yapılan künefe her yerde bilinir. Tadına doyum olmayan bu tatlıyı sizlerde yapmak isterseniz, püf noktalarına dikkat etmelisiniz...
Cevizli Künefe
Cevizli Künefe
Cevizli Künefe, her ne kadar Hatay yöresine ait şerbetli bir tatlı olsa de tüm yörelerde sıklıkla tercih edilir. Yapımı biraz el oyalasa da çok lezzetlidir. Künefe yapımında dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası vardır. Künefede kullanılacak pey...
Kaymaklı Künefe
Kaymaklı Künefe
Kaymaklı Künefe, Doğu Akdeniz Bölgesi'ne ait bir tatlı çeşidi olan künefe en çok da Hatay mutfaklarında yapılır. Herkesin severek yediği ve sıcak olarak tüketilen künefe birçok çeşitte yapılabilen bir tatlıdır. Harika bir lezzeti olan künefe tatlısı ...
Evde Künefe Yapımı
Evde Künefe Yapımı
Evde künefe yapımı, çoğumuz bu yöresel tatlıyı hep dışarıda yeriz. Evde künefe yapmak hiç aklımıza gelmez. Belki de dışarıda yediklerimiz kadar lezzetli olmayacağını düşündüğümüz içindir. Ancak hiç düşünmeden işe girişebilirsiniz, evde de aynı lezzet...
İrmikli Künefe Tarifi
İrmikli Künefe Tarifi
İrmikli künefe tarifi, yapmak isteyenler püf noktalarına dikkat etmeleri gerekiyor. İrmikli künefe tatlısı Osmanlı mutfağının günümüze kadar gelmiş olan güzel bir tatlıdır. İrmikli künefe tatlısı özellikle Hatay şehrimizde oldukça güzel bir yöntemle ...

 

Künefe Peyniri
Dondurulmuş Künefe
Künefe Şerbeti
Künefe Kaç Kalori?
Fırında Künefe Tarifi
Peynirli Künefe
Künefe Tatlısı
Künefe
Künefe Nasıl Yapılır
Cevizli Künefe
Kaymaklı Künefe
Evde Künefe Yapımı
İrmikli Künefe Tarifi
Popüler İçerik
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Künefe Peyniri
Dondurulmuş Künefe
Künefe Şerbeti
Künefe Kaç Kalori?
Fırında Künefe Tarifi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024